IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската икономика е опасно зависима от прищявките на Wall Street

Федералният резерв е поставен под натиск да продължава да намалява лихвите, за да поддържа високи цените на активите

08:20 | 10.03.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Последна актуализация: 10:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
dikens15
преди 4 години
Всичко, което си написал е точно така и както вече ти го написах това идва от борда и финансовата дисциплина, която той налага. И съм абсолютно ОК с това БНБ да не финансира правителството и да не рефинансира търговските банки. Кой каквито игрички е играл и в каквито схеми е влизал да си понесе последствията. Депозитите са гарантирани до 100 000 и гарант за това е Фонда за Гарантиране на Депозитите, а не правителството ( бъркаш и не си запознат с нещата). Защо БНБ да помага на Цветан Василев, който си е въртял игрите с Пеевски и Доган, докато не са се скарали и го фалираха??? Точно за тези неща съм ти писал по- долу, но хем не четеш хем не вдяваш. Борда го интересува макроикономическата стабилност, това му е ценното. А който иска да има банка да си я управлява съвестно и отговорно. И да не влиза в схеми и игри, щото така е по- лесно и приятно да се вадят пари. Ако ли не да си носи последствията, а не да търчи и да чака пари от БНБ и държавата, щото няма да ги получи. Между другото борда може да се разшири и при желания може да обхване и търговските банки, което ще бъде още една допълнителна сигурност. Съмнявам се обаче, че банкерите ще го искат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
крас
преди 4 години
Позволи ми да не се съглася с теб. БНБ действа не като национална банка , а като ФИСКАЛЕН АГЕНТ на правителството. БНБ НЕ Е БЪЛГАРСКА БАНКА , ЗАЩОТО ЗА РАЗЛИКА ОТ ОСТАНАЛИТЕ НАЦИОНАЛНИ БАНКИ Е ЛИШЕНА ОТ ВЪЗМОЖНОСТТА ДА ОТПУСКА КРЕДИТИ НЕ САМО НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НО И НА ДЕЙСТВАЩИТЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НИ БАНКИ ВЪРХУ КОИТО УПРАЖНЯВА НЯКАКЪВ СИ КОНТРОЛ. Случаят КТБ доказа, че БНБ не е българска централна банка, която в състоянието на ликвидна криза в каквато бяха и КТБ и банката на ЦЕКО и ИВАЙЛО не направи нищо нито за едната нито за другата кредитна институция. В ролята на БНБ влезна ДЪРЖАВАТА , която спасяваше ЧАСТНИ БАНКИ с които нямаше нищо общо. ТАЗИ ПЕРВЕРЗИЯ В БАНКОВАТА НИ СИСТЕМА НЯМА ДА ПРОДЪЛЖИ ДЪЛГО. Бъди сигурен в това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
dikens15
преди 4 години
Това идва от борда и финансовите правила и дисциплина, които налага!!! И спри да пишеш едно и също всеки път. С оглед на нашата действителност ( крадливи политици + подкупни банкери) се радвай, че това е така. Да не мислиш, че ако се разреши отново подобно нещо ( както бе преди борда) няма всяко правителство да *** на прозорчето на БНБ, тя да дава парички, а ние да ги разходваме през наши подставени лица, близки до нас и партииката ни, в различни сфери. Това го знаем !!! Така, че мисли преди да драскаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
michaelis23
преди 4 години
за тва имаш forex пускаш дълги евраци симетрично на твойте доларови ETFи и готоо нема вече валутен риск .... също "риск от държане на долари" де да знам нали е световна валута все още къде го риска ? А тоз отдолу каа, ЧЕ ФЕДа помпа пари в борсата и надуват безмислено акциите което е също абсолютно вярно ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
крас
преди 4 години
Абсолютно ненормално , а по скоро СПЕКУЛАТИВНО е поведението на Wall Street, довело в рамките на една сесия цената на акциите да се променя от 23700 до 24700 т.е. 1000 пункта !!Изразявам личното си мнение , че ЦЕЛТА НА ТАЗИ ИГРА НА АКЦИИТЕ Е ОБЕЗЦЕНЯВАНЕТО НА АМЕРИКАНСКИЯ ДЪРЖАВЕН ДЪЛГ И ПРЕНАСОЧВАНЕТО МУ КЪМ ОТРИЦАТЕЛНА ДОХОДНОСТ, каквато вече е заложена в ЕВРОПА. В рамките на две седмици ДОХОДНОСТТА ПО ДЕСЕТ ГОДИШНИТЕ АМЕРИКАНСКИ КНИГИ Е ПАДНАЛА ТРИ ПЪТИ!!!Три пъти по малко ще получат държатели им!!!Какво да кажем за "нашата" БНБ , на която със закон е забранено да ОТПУСКА КРЕДИТИ НА БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО, като и е вменено задължението да инвестира в ЧУЖДИ ОБЛИГАЦИИ С ОТРИЦАТЕЛНА ДОХОДНОСТ. В чл.43 от ЗБНБ се сочи , че " БНБ ДЕЙСТВА КАТО ФИСКАЛЕН АГЕНТ НА ДЪРЖАВАТА ВЪЗ ОСНОВА НА СКЛЮЧЕНИ ДОГОВОРИ С НЕЯ И ПРИ ПАЗАРНИ ЦЕНИ НА УСЛУГИТЕ" ФИСКАЛНИЯТ РЕЗЕРВ който правителството предоставя на БНБ за управление при отрицателна доходност на БНБ също ще е отрицателна доходност !!!В същото време ЗАЕМИТЕ ВЪВ ВАЛУТА които правителството получава от чужди банки, които са с ПОЛОЖИТЕЛНА ЛИХВА , постъпват за управление в У-ние Емисионно на БНБ , а на правителството се дава правото срещу валутата да напечата левовата равностойност на заема. ПРАВИТЕЛСТВОТО И ФИСКАЛНИЯТ РЕЗЕРВ Е ПРЕЦАКАН ДВОЙНО - веднъж от валутните заеми с висок положителен лихвен процент, и втори път от отрицателната доходност при управление на фиска от БНБ !!!!!!!!!!!!!!!!! РАЗУМА НАЛАГА, КАКТО Е ПРИ ВСИЧКИ НОРМАЛНИ ДЪРЖАВА ЦЕНТРАЛНАТА НИ БАНКА ДА ОТПУСКА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ЗАЕМИ, при което ще бъдат отстранени недостатъците от ОТРИЦАТЕЛНАТА ДОХОДНОСТ наложена от чуждите кредитори. С това би се облекчил и дълга на правителството и неговото обслужване. НЕ РАЗБИРАМ ЗАЩО ЛИПСВА ЗАКОНОДАТЕЛНА ИНИЦИАТИВА ЗА ПРОМЯНА НА ЧЛ. 45 ОТ ЗБНБ с който се забранява на централната ни банка да отпуска кредити на ПРАВИТЕЛСТВОТО И ОБЩИНИТЕ??!!!!!!!ТОВА ЗА МЕН Е ПЪЛНО БЕЗУМИЕ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 13
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Ааа, ти с трола копейник ли се хвана да общуваш? :))Кауза пердута.Само опорки и общи приказки.Тоя е магнетофон, има записи и си ги върти едни и същи.Търси го под статии за петрол и газ да защитава руснаците, под статии за Тесла и под статии за зелена енергия, където да плюе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
qnidopi
преди 4 години
Как инвестирането в Европа ти се връзва по-изгодно? Като цяло европейските регулирани пазари имат по-голям спред и по-ниска ликвидност. Брокерските комисионни са в много пъти над щатските, а те си се трупат. Европеските ETF също са с годишни такси от 5-15 пъти над американските. Единственото, което се сещам е избягването на валутния риск от държане на долари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 12
Императорът
преди 4 години
Не го знам тоя чичо уелч - но акционерната стойност е единственото важно нещо в тая работа. За щатските пазари крахът е нещо нормално в ситуация, в която акциите на компания, неспечелила нито цент за акционерите си в нито един годишен отчет, достигат 900 зеленички - и то компания, управлявана еднолично от лъжец, мошшшшшеник и наркоман. Въпреки това - лихвите не са ниски - сравнени с европейски и японски. Пазарите се напомпаха (в САЩ) заради фантастическата харизма на великият Доналд - и заради възходът на ЕТФ-четата, чрез които всеки невежа може да се прави на инвеститорче, без нищо да разбира от. Самата същност на ЕТФ-четата неизбежно надува балоняци - защото като туриш една бимберица в такова - най-ного от парите отиват в най-скъпите компании, които са с най-голяма тежест в индексът - и още милиони хора като тебе: така - и балонът се надува. Ного пъти съм писал тука, че компании като Ейпъл и Амазон достигат абсурдна пазарна капитализация от по 1 ГБ, а нищо в тях не струва толкова. Заради ЕТФ-четата американският пазар като хипермегаебасипрахосмукачка засмука огромни пари от света, в същото време европейските пазари тъпчат на едно място като цяло - а там има ного по-доходни компании, отделно и лихвите са по-ниски. Дори при тоя спад, американският пазар ми е скъп за инвестиции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още